RAKSTI

Ko mēs zinām par desām?

Ko mēs zinām par desām?

Oficiāli desa ir gaļas izstrādājums, kuras sastāvā ir sasmalcināta gaļa ar piedevām. Tikai normu, cik desās jābūt gaļai, cik piedevām un kādām tām jābūt, tā īsti nemaz arī nav. Gaļas ražošanas uzņēmumi paši izstrādā receptes, lemj ko īsti un cik daudz desās likt. Galvenais nosacījums ir, lai šie gaļas izstrādājumi būtu pircējiem nekaitīgi. Desu izstrādājumu uzturvērtība ir ļoti augsta, jo to sastāvā bez gaļas pievieno arī olas, piena pulveri, sviestu u.c. produktus, tādējādi samazinot ūdens daudzumu izstrādājumos. Jo vairāk mitruma satur desas, jo zemāka to uzturvērtība un īsāks realizācijas laiks. Vārītās desas vidēji satur 54–72%, pusdūmotās 30–52%, vārīti dūmotās vidēji 40% un jēli dūmotās 25–35% ūdens.

Desas iedala četrās kategorijās:

  • Vārītās desas jeb zemākā kategorija (doktora desas, piena desas, cīsiņi, sardeles). Šajos gaļas izstrādājumos izmanto zemākās kvalitātes un kategorijas gaļu. Pašizmaksai uzņēmumi parasti pievieno gaļas olbaltumvielu aizstājējus un citas piedevas, kā olu pulveri, kartupeļu cieti, soju un citas. Tieši šis desu veids ir vispopulārākais un vispieprasītākais sabiedrībā, jo ir vislētākais, pēc garšas tas ir pieņemams, par to rūpējas dažādi garšas pastiprinātāji un fosfāti.
  • Pusžāvētās desas jeb vidējā kategorija. Šīs desas gan vāra, gan kūpina.
  • Nākamā kārta ir salami desas. Šo desu izstrādē tiek izmantoti pārsvarā tauki un gaļa, nogatavināšanai un sārtās krāsas iegūšanai parasti pievieno pienskābās baktērijas, tāpēc šīs desas ir viegli skābenas un ar košu toni, kuru iegūst dabiskā nogatavināšanas ceļā.
  • Un visbeidzot augstākā kategorija –dūmdesas. Šo desu sastāvā var sastapt tikai gaļu un taukus, varam būt droši, ka tur nebūs nekādu gaļas aizstājēju, tāpēc šīs desas arī ir visdārgākās.

Ir konstatēts, ka vairākos doktordesu veidos ir sastopamas tādas organismam nelabvēlīgas vielas kā mononātrija glutamāts, nātrija nitrītsunkaragināns, kuras dažās valstīs pat ir aizliegtas.

Pats svarīgākais būtu mācēt atšķirt gaļas kvalitāti pēc izskata, smaržas un substances. Pircējiem noteikti būtu jāpievērš uzmanība etiķetei un desas sastāvam un jāpadomā, vai labāk nebūtu vispār izvairīties no vārīto desu pirkšanas, to vietā palutinot sevi ar kādu pusžāvētu vai žāvētu desu. Bet, ja nu tiešām ļoti gribas vārītu desu, tad Latvijā ir arī uzņēmumi, kas pircējiem piedāvā kvalitatīvus produktus bez šķiedrvielām, sojas un mehāniski attaukotas gaļas. Ir pietiekami daudz ražotāju, kuri domā par to, ko piedāvāt pircējam, nevis dzenas pēc maksimāli lētāka un izdevīgāka produkta skaistā iesaiņojumā.

Kaķim uz galvas desa uzkrita. “Dievs, lai šāds tavs zibens mani katru dienu soda!”, tas nodomāja.

Informācijas avots - Edgara Kauliņa Lielvārdes vidusskolas skolnieka Edgara Lapiņa 2012. gada zinātniski pētnieciskais darbs “Dažādu desu šķirņu sastāva izpēte”.

Internetā var atrast daudz informācijas par desām, t.i. par tēmu, kā tiek gatavotas desas patiesībā… te būs viens piemērs…
fitseven.ru

Neļauj sevi muļķot! Izvēlies veselīgu un dabīgu pārtiku!

Saites:
Skaties arī šo

kalni sports ziema ķermenis miegs enerģija masāža terapija Ķīna ceļojums apmācība saule jūra foto Šrilanka Himalaji kultūra Tibeta veselība atpūta